26 sierpnia 2013

Ekożycie w "Zielonej Toskanii"



Toskania jest jednym z bardziej znanych regionów Włoch.
Swoją międzynarodową sławę zyskała dzięki licznym produkcjom filmowym, wydawnictwom, a także bogatej historii, kulturze i kuchni.

Wielu z nas marzy o przeprowadzeniu się do tego pięknego zakątka Italii, gdzie każda pora roku pozwala na odkrywanie kolejnych cudów natury i czerpanie z nich dla zdrowia, dobrej kondycji i urody.
O dbaniu o środowisko naturalne, zdrowym stylu życia, oraz o włoskim sposobie na radzenie sobie z kryzysem pisze autorka Aleksandra Seghi, polka mieszkająca od wielu lat w Toskanii.
Książka to nie tylko zbiór rad dotyczących ekozachowań, ale urocza opowieść o codzienności mieszkanki małego włoskiego miasteczka, która dodatkowo dzieli się z czytelnikami smakowitymi przepisami kulinarnymi.
Mnie osobiście najbardziej zainteresowała formuła grupowych zakupów sezonowych zawsze  świeżych warzyw i owoców prosto od producentów. Wspaniałym pomysłem, który powinniśmy przeszczepić na nasze podwórko, są targi  i jarmarki z biologiczną żywnością i chemią gospodarczą oraz szeroko pojętym handmade.

Więcej o działalności grupy G.A.S. możecie przeczytać w książce "Zielona Toskania"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz